Fonteyenburg, een organisatie die zich inzet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, benaderde ons met een spannende vraag. Ze wilden al hun 250 medewerkers laten nadenken, en bewust maken van het belang van veiligheid. Zowel voor henzelf als voor hun cliënten.
Dit deden ze door middel van vier boeiende sessies met ieder meer dan 60 aanwezigen.
In deze sessies hebben we drie verschillende situaties geschetst: op kantoor in de instelling, in een groepswoning, en in de thuissituatie van een individuele cliënt. Voor elke situatie schreven we een scène.
En de medewerkers als publiek konden de scènes zelf verbeteren of regisseren. Wij pasten de suggesties uit de zaal toe.
Dit betekende dat ze actief betrokken werden bij de situaties en soms zelfs persoonlijk werden uitgedaagd: “Hoe zou jij nu reageren om de juiste grenzen te stellen?”
Deze medewerkersdag was de eerste sinds het begin van de COVID-19-pandemie. Het bood de medewerkers een welkome gelegenheid om samen te komen, hun ervaringen te delen en inzichten uit te wisselen.
Onze flexibele theaterinterventie droeg bij aan de ontwikkeling en teambuilding van de medewerkers.
Bovendien voegden doventolken een extra dimensie toe aan het evenement.
Op deze manier hebben we niet alleen de medewerkers van Fonteyenburg betrokken, maar hen ook aangezet tot diepgaand denken over veiligheid en hun rol in het bieden van een veilige omgeving voor cliënten.Een geslaagd initiatief dat de betrokkenheid en bewustwording heeft vergroot.